• icon
  • icon
  • icon
  • icon

На території лісництв, під Івано-Франківськом, висадили більше тисячі дубів: лісничі запевнили, що дерева приживуться

22 квітня, 2016

Illustration

Сьогодні, 22 квітня, в лісі поблизу села Нова Гута, що біля Івано-Франківська, була проведена толока та масштабна висадка молодих дубів. Ініціювали акцію представники Громадської ради при обласному управлінні лісового та мисливського господарства.
Сьогодні на території ДП «Івано-Франківський лісгосп» та «Прикарпатського військового лісгоспу» висадили понад тисячу саджанців молодих дерев породи "дуб звичайний", передає кореспондент Фіртки.
За висадку лісу взялися працівники лісгоспу з допомогою активістів Громадської ради та "Самооборони".
Крім цього, студенти Прикарпатського національного університету, прибрали навколишню територію. На толоку та висадку дерев запрошували депутатів Майданівської сільської ради, проте жоден не прийшов.
За словами головного лісничого ДП "Івано-Франківський лісгосп" Петра Адамчука, лісове господарство займається як вирубкою лісу, так і лісовідновленням.

"Нам дуже приємно, що громадські організації сприяють відновленню лісу та долучаються до цього. Сьогодні ми висаджуємо основну лісоутворюючу породу - дуб", - зазначив Адамчук.

Головний лісничий також запевнив, що на території лісництва жодних масових незаконних рубок лісу не відбувається, а висадки здійснюються регулярно.

Проте, секретар Громадської ради при обласному управлінні лісового та мисливського господарства Петро Матейко відзначив, що отримували звернення від громадян щодо незаконної рубки в цих лісах, поблизу сіл Майдан та Нова Гута.

«Місце ми обрали не просто так. Громадська рада вела службове розслідування по зверненнях громадян щодо незаконної рубки в цих лісах. Ми зафіксували масштабну вирубку, перевірили масу документації, здійснили багато виїздів сюди і нарешті дійшли згоди з лісничими. Сьогоднішня висадка проводиться згідно проекту з відновлення територій», - розповів Матейко.

Крім того, Петро Матейко зазначив, що в майбутньому громадська рада долучатиметься до роботи комісій з інвентаризації земель цих населених пунктів. Оскільки, їхня територія "раптово" збільшується, при цьому ліс - зменшується.

Така ж ситуація території сусіднього Прикарпатського військового лісгоспу. Нещодавно в Луквицькому військовому лісництві активісти зафіксували рубку дубів.

Відтак, виникли сумніви в її законності. Втім, головний лісничий Василь Шаламага запевнив, що вся вирубка лісу здійснена згідно плану і є законною. За його словами, деревам понад 70 років, деякі з них були хворі і їх необхідно було зрізати.

Щоправда актів обстеження дерев, які підлягали видаленню сьогодні продемонструвати не зміг.

На що Петро Матейко відмітив, що Державна екологічна інспекція відмовилась надати активістам звіт про нещодавно проведену перевірку цих вирубок. А відтак, у Громадської ради залишаються сумніви щодо законності рубки лісу.

Тому активісти вирішили перевірити, чи відновлюють лісові насадження на місці зрубаних дубів.

«Нові дерева висаджуються регулярно та у великих обсягах», - запевнив Шаламага.

На підтвердження своїх слів продемонстрував висадку молодих дерев та пообіцяв, що наступного року їх можна буде побачити на цьому ж місці.